Mihaela Buzea

Tulburările de somn ne afectează calitatea vieții. Aflați aici cum ne putem feri de coșmaruri.

Statisticile ne arată că 80% dintre problemele noastre de sănătate sunt cauzate de comportamentul nostru. Altfel spus: ceea ce alegem să facem în fiecare zi ne poate strica sau îmbunătăți viața.

Hai să vedem ce putem modifica cu un minum de efort pentru un maxim de beneficii!

Dacă sunteți ca majoritatea oamenilor, acordați mai multă atenție întreținerii mașinii dvs. decât grijii pentru organismul dvs. Corpul nostru este un sistem complex, mult mai sensibil și mai complicat decât orice autoturism. Nu ne obligă nimeni să ne facem un control anual, însă legea ne cere inspecții și revizii pentru mașini, iar dacă nu le facem, primim amenzi, chiar și pentru un parbriz crăpat sau un cauciuc neschimbat la timp. În schimb, medicii doar ne avertizează când avem probleme de sănătate, iar noi de multe ori le tratăm cu o atitudine de „lasă-ma să te las”.

Când ne neglijăm organismul, când îl privăm de somn, când ne hrănim haotic, facem exces de cofeină și nu facem un minim de mișcare, ne expunem și fizicul și psihicul la dezechilibre.

Acestea sunt cele mai frecvente comportamente care provoacă apariția tensiunilor emoționale și fizice, ne cresc nivelul de îngrijorare și stres, produc anxietate și, în timp, duc la scăderea satisfacției vieții și a calității ei. Așa apar problemele de sănătate și se instalează chiar și depresia, în unele cazuri.

Vestea bună este că dacă ne facem un plan și suntem dispuși să investim mici eforturi pentru a tolera un disconfort ușor, putem reuși să ne gestionăm anxietatea și problemele pe care le aducea ea la pachet.

Somnul este printre cele mai benefice comportamente pentru starea noastră de sănătate. Eu am mai scris despre somn aici și aici.

Cred totuși că mai sunt multe de spus.

Somnul de calitate e cea mai  bună apărare împotriva bolilor, fie ele fizice sau psihice. Cele 7 – 8 ore de somn recomandate de către specialiști reprezintă doar unul dintre aspectele de care trebuie să ținem cont. Calitatea somnului este la fel de importantă. Chiar dacă am dormi toată ziua, când somnul nu este odihnitor ne simțim obosiți și abătuți pe întreg parcursul zilei. 

Trezirile frecvente de-a lungul nopții ne influențează calitatea somnului. Ele sunt consecințe ale îngrijorărilor și ale stresului de peste zi. În această perioadă, suntem cu toții îngrijorați pentru situația de acum și multă lume are probleme cu somnul. Pentru multe persoane somnul este acum condimentat cu coșmaruri.

Coșmarurile scad mult calitatea somnului și ne cresc nivelul de stres sau anxietate. Ele reprezintă și unul dintre simptomele tulburărilor de stres post-traumatic, care este o tulburare anxioasă ce apare după un eveniment traumatizant. Studiile ne dezvăluie că cel puțin 25% dintre noi avem minim un coșmar de-a lungul unei perioade de o lună. Și tot studiile spun că în situații ca aceasta, de pandemie, unii oameni trec prin adevărate șocuri traumatice, însoțite de tulburări de somn și coșmaruri dese. Ei au ulterior nevoie de recuperare serioasă.

Iată și câteva sfaturi pentru putea face față nopților supărătoare în care avem coșmaruri:

Țineți cont că apariția unor vise urâte e perfect normală și foarte comună 

Chiar și atunci când ele apar după un eveniment traumatic, coșmarurile sunt obișnuite și de așteptat. Nu înseamnă că persoana afectată a înnebunit și cu atât mai puțin că reprezintă un semn nefast că ceva rău urmează să se întâmple. Coșmarurile înseamnă doar că suntem oameni.

Înainte de a adormi, gândiți-vă la evenimente plăcute sau pozitive Lucrurile la care ne gândim sau despre care discutăm sau pe care le urmărim pe ecrane înainte de somn sunt în directă legătură cu visele pe care urmează să le avem. Imaginile ne vor urmări în somn, gândurile negative dinainte de culcare se pot exprima și în vis prin apariția unui coșmar.

Înfrângeți-vă teama de a vă culca la loc

Mulți dintre cei care se confruntă cu coșmaruri spun că se tem să mai adoarmă după ce s-au trezit dintr-un coșmar. Ele sunt gândurile noastre duse în vis, iar gândurile nu pot să facă rău. Trebuie să ne aminim acest lucru atunci când ne e frică să re-adormim. Pentru a readuce ritmul cadiac și tensiunea la cote normale ni se recomandă să ne concentrăm pe gânduri pozitive. Sau cum spunea un pacient: „am spus o rugăciune și m-am culcat la loc”.

Visele se pot schimba

Studiile ne arată că putem interveni asupra conținutului deranjant al unui vis transformându-l în ceva mai plăcut sau neutru și reducem astfel frecvența și intensitatea coșmarurilor.  De exemplu, alegeți un vis pe care ați vrea să îl modificați, imaginați-vă cum anume ați vrea să îl visați data viitoare și repetați vizual în minte noul vis de câteva ori pe zi. Promit că functionează.

Eu lucrez, pe timpul pandemie, dar nu numai, cu diverși pacienți pentru a-i ajuta să își imbunătățească somnul. Puțini dintre noi sunt conștienți de importanța somnului de calitate pentru întărirea sistemului nostru imunitar. Dacă sunteți interesat de acest subiect și vă doriți o sănătate bună, începeți prin a vă îmbunătăți calitatea somnului.

Dormind bine puteți câștiga o sănătate de fier!