Depinde de natura problemei pentru care veniți şi de multi alți factori. În general, un program scurt de psihoeducație în ce priveşte o boală cronică poate să implice cam 4 şedinte, pentru un program de terapie in cazul tratării sindromului de intestin iritabil e nevoie de 8-10 şedinte. Pentru toate celelalte, rezultatele în 3 luni de terapie sunt minore. Asta înseamnă că e nevoie de aproximativ 12 şedinte pentru a începe să obținem rezultate.
Se spune despre cancer că este o boală cât zece, pentru că afectează semnificativ calitatea vieții pacientului. Are impact major pe plan fizic, emoțional, spiritual, social şi financiar. Sunt aşadar foarte multe provocări la care trebuie să facem față şi de aceea este aproape imposibil să faci asta singur. Terapeutul poate ajuta să fie depăşit şocul inițial, apoi învățăm să re-gândim situația şi să găsim motivația de luptător. Să nu uităm însă niciodată că există viață după cancer şi chiar şi în timpul lui!
Psihoterapia funcționează pentru toată lumea. Desigur, fiecare caz particular este diferit, raspunsul depinde de o serie de factori: disponibilitatea persoanei de a se angaja cu toată energia în procesul terapeutic, potrivirea dintre stilul de lucru al fiecăruia, competența terapeutului etc. Nu există garanții general valabile. Dar pot să promit că voi face tot ce îmi stă în putere pentru a produce schimbări pozitive. Eu privesc ca pe un eşec personal cazurile pe care nu le pot ajuta şi nu îmi place deloc să mă simt incompetentă.