Mihaela Buzea

În zilele noastre, încărcate de stres și anxietate, somnul a devenit deja o resursă de lux. În medie, avem nevoie de min. 8 ore pe noapte, dar mulți dintre noi se consideră norocoși dacă pot să doarmă 5!

Organismul își reface forțele prin somn. Atunci când dormim mintea noastră se deconectează de la realitate, corpul și mușchii se relaxează, iar undele cerebrale se schimbă complet. Avem nevoie de această perioadă de relaxare pentru ca muschii și creierul să se odihnească, iar noi să ne încărcăm bateriile.

Așadar este important să dormim suficient, deoarece somnul reprezintă o condiție vitală pentru menținerea sănătații noastre.

În timpul somnului, creierul secretă serotonină, care contribuie la refacerea organismului. Serotonina are un rol esențial în echilibrul stărilor emoționale și mentale.

Dacă nu ne odihnim corespunzător, dacă ne trezim des în timpul nopții, dacă suferim de insomnie sau dacă ziua abia reusim să ne ținem ochii deschiși, toate acestea sunt semnalele unei suferințe fizice sau emoționale.

Este important ca, în fiecare noapte, să dormim fară întrerupere pentru că atunci corpul și mintea noastră se armonizează perfect.

Lumina soarelui este singurul factor care stimulează producerea de melatonină în creier. Iar melatonina ne stimulează somnul pe timpul nopții. În zilele de iarnă soarele își face din ce în ce mai puțin apariția, ceea ce ne afectează capacitatea creierului de a induce starea de somn. Este motivul pentru care oamenii suferă de depresie, mai ales iarna sau în regiunile nordice.

Știați că primul simptom în bolile emoționale îl constituie tulburările de somn? Când suferim de insomnie, nu trebuie să amânăm prea mult să cerem ajutorul unui specialist!

Pentru a ne asigura că facem tot posibilul să avem parte de un somn de bună calitate, odihnitor, trebuie să ținem cont de ceea ce specialiștii numesc „igiena somnului”, adica acele reguli pe care ar fi bine să le respectam în fiecare seară pentru a dormi bine în fiecare noapte.

  1. Să mergem la culcare seara și să ne trezim dimineața la aceași ora. Când păstrăm o rutină pentru ora de culcare, ea poate include o perioadă de relaxare, o baie caldă, un ceai de plante, cititul timp de măcar 15 minute înainte de culcare etc. – orice este nevoie pentru a ne relaxa și a da organismului semnul că e timpul pentru somn. Procedăm astfel cu copiii mici, dar adesea uităm de propriile nevoi de relaxare de dinaintea somnului.    
  2. Să ne identificăm și să ne gestionăm ingredientele ostile somnului. În această categorie poate intra orice, de la medicamente care conțin cofeină până la alcool și nicotină. Atât cofeina, cât și nicotina sunt stimulente pentru creier. Orice fumător ar trebui să adopte un plan de renunțare – doar fumatul în sine crește riscul oricăror probleme de sănătate. Cofeina trebuie evitată dupa ora 14:00, acest lucru îi va permite organismului să o proceseze astfel încât să nu ne mai afecteze somnul. Alcoolul induce un efect sedativ imediat după consum, dar poate tulbura somnul în timpul în care e procesat  de organism. El poate provoca eliberare de adrenalină și inhibă producția de serotonină, care contribuie atât de bine la inducerea somnului.
  3. Să ne programăm corespunzător cina. Nimănui nu-i place să meargă la culcare cu stomacul plin sau gol. E bine să lăsăm aproximativ 3 ore între cină și ora de culcare. De asemenea, trebuie să ținem cont că există anumite ingredinete în alimente care sunt mai greu de digerat înainte de culcare.
  4. Să încercăm să luăm masa la aceleași ore zilnic. Când mâncăm după un program regulat, acest lucru ține sub control hormonii responsabili de apetit. Dacă amânăm o masă prea mult timp, hormonii o iau razna și activează sistemul nervos, ceea ce poate avea mai târziu impact asupra somnului.
  5. Atenție la stimulentele mascate. Se știe deja că o cafea băută cu regularitate ne menține starea de activare, dar în ziua de azi se găsesc peste tot produse ce conțin cofeină. Mai mult, unii compuși din alimente, ca de exemplu coloranții, aromele, carbohidrații rafinați ș.a.pot acționa ca stimulente, deci ar trebui evitați seara.
  6. Să ne pregătim atmosfera înainte de culcare. Mă refer la un dormitor lipsit de zgomote, liniștit, fără electornice (aparate tv, calculatoare etc.) pentru că stimulează ochii și creierul. E bine să investim într-un pat confortabil și în așternuturi de calitate. O lumină difuză poate cultiva și ea o dispoziție propice somnului.
  7. Să folosim cu prudență somniferele. Câte un somnifer luat ocazional nu e o tragedie, dar folosirea lor constant poate deveni o problemă. Obiectivul este să ajungem la un somn adânc permanent, fără ajutor chimic. Ele pot crea și o dependență psihologică. E mult mai bine să ne reglăm somnul în mod natural.