Anxietatea vine cu o serie de neajunsuri, desigur, însă contează mult și ce decidem să facem cu ea. Deoarece anxietatea ne oferă o ocazie bună să ne analizăm stilul de viață, modul în care am trăit până în prezent și dacă am facut-o conștient și conform valorilor noastre.
Valorile reprezintă lucrurile cu adevărat importante pentru noi. O dată cu această analiză ne putem propune un nou început! De acum înainte vom trăi ghidându-ne alegerile și activitățile după valorile proprii, lucru care nu ar fi fost posibil dacă nu ne-ar fi împins anxietatea de la spate. Ea este cea care trage semnalul de alarmă că e nevoie să schimbăm niște lucruri din viața noastră de până acum.
Modul în care trăim zi de zi ne poate predispune la anxietate. Ajungem să fim nefericiți sau să ne simțim îngrădiți, lipsiți de libertate, dacă trăim în funcție de fricile noastre sau de cerințele celorlalți și nu ținem cont de ceea ce credem noi că e important.
O viață care nu corespunde cu propriile noastre valori, o viață în care noi renunțăm mereu la proiectele personale în favoarea proiectelor altcuiva sau de frică, ne întreține anxietatea, Numai atunci când trăim după propriile valori și îndrăznim să avem proiecte personale pe care le punem în practică vom simți că avem o viață plină de sens.
Ne putem analiza stilul de viață în multe feluri. Cea mai utilă perspectivă este analiza stilului de viață prin prisma valorilor proprii și a modului în care noi reușim să le trăim. Întrebați-vă mereu „în ce măsură îmi trăiesc eu valorile?”. Una e să declarăm că ceva e important, de exemplu, „familia”, și alta e când facem ceva concret (un comportament) care exprimă acea valoare, de exemplu, gătim ceva pentru a sta la masă împreună cu partenerul și copiii sau/ și cu părinții.
Hai să facem un exercițiu de imaginație: ce ați vrea să spună despre voi cei apropiați în cazul în care ați muri? Faceți o listă de afirmații, între 5 și10. Găndiți-vă bine la ele, pentru că din ele veți reuși să extrageți aspectele importante de viață care contează pentru voi și vă veți descoperiți astfel valorile.
Uneori valoarea unui lucru este dată de costul pe care suntem dispuși să îl plătim pentru a-l avea. E similar și pentru valorile de viață: sunt mai importante cele pentru care suntem dispuși să oferim timp și resurse mai consistente. Valoarea pe care o abandonăm la cea mai mică amenințare nu este una după care să ne ghidăm viața, oricât de bine ar da ea în ochii celorlalți. De exemplu, dacă afirmăm că „adevărul” este una dintre valorile noastre, dar ajungem să mințim pentru a ne apăra la prima amenințare, atunci nu „adevărul” este, de fapt, o valoare, ci „supraviețuirea”.
Gândiți-vă pe rând la fiecare valoare pe care urmăriți să o aveți cât mai des reprezentată prin felul în care trăiți. Întrebați-vă dacă sunteți mulțumit de măsura în care o reflectați în viața de zi cu zi. Analizați dacă faceți sau nu comportamente care exprimă valoarea respectivă.
La o analiză atentă, e firesc să facem descoperiri neplăcute. Însă doar fiind sinceri cu noi înșine putem descoperi că alocăm mult timp și resurse unor aspecte neimportante sau că am renunțat adesea la valorile noastre din frică, vinovăție, rușine, lene sau confort. Oricât de neplăcute ar fi aceste descoperiri, ele ne oferă șansa unui nou început.
Notați în dreptul fiecărei valori comportamentele pe care le-ați făcut în ultimele săptămâni pentru a propaga valoarea respectivă. Evaluați pe o scară de la 0 la 10 dacă v-ați comportat conform valorilor alese. Veți putea deduce astfel măsura în care trăiți corespunzător cu valorile alese și veți putea înțelege poate felul și gradul în care viața vă este ghidată de frici, vinovăție, regret, așteptările altora, circumstanțe întâmplătoare etc. Este o etapă grea, dar necesară. Curaj!
Gândiți-vă prin ce fel de comportamente puteți reflecta în viața voastră de zi cu zi fiecare valoare. Alegeți responsabil durata sau frecvența pe care le considerați necesare pentru a susține acea valoare prin comportamentul dvs. De ex, o valoare precum „familia” este susținută de comportamente precum „petrec măcar o oră pe zi cu copilul meu” sau „o sun pe mama de câteva ori pe săptămână” sau „lucrez cu soția la un proiect comun cel puțin două ore pe săptămână” etc
Atenție! Dacă ați reușit să ajungeți cu conștientizarea în acest punct, nu renunțați fix înainte de a duce lucrurile la bun sfârșit. Planifica-ți-vă zilnic comportamente care vor întări prezența valorilor alese în viața voastră. De exemplu „zilnic, între 7 și 8 seara voi face o activitate cu copilul meu”.
Iată câteva exemple de valori dintre care vă invit să le alegeți pe cele care sunt importante pentru voi: sănătatea, familia, plăcerea, munca, relațiile intime, comunitatea, natura, Dumnezeu, prietenia, recunoștința, învățarea, libertatea, imaginea socială, disciplina etc. Puteți adăuga oricând altele, pe măsură ce le conștiențizați! Este bine să le prioritizați: care sunt mai importante în etapa aceasta de viață în care vă aflați Reveniți apoi periodic asupra acestei prioritizări pentru a fi mereu în concordanță cu ceea ce credeți.
Succes!