Statisticile ne arată că în perioada de conviețuire forțată crește rata agresivității și a divorțurilor în cazul relațiilor conflictuale. Cum putem totuși ajunge la o dinamică echitabilă cu cei apropiați?
Oricare ar fi fost viața noastră de până recent, dacă puteam călători des, dacă petreceam mult timp la serviciu, lucram de acasă sau mergeam la facultate sau școală, am ajuns acum cu toții să ne retragem prin case, să stăm împreună cu membrii familiei (mai mulți sau mai puțini), să încercăm să ne adaptăm situației de carantină.
Acestea sunt regulile acum și ele trebuie respectate pentru binele comun.
Când petrecem mai mult timp împreună cu cei apropiați, indiferent de tipul de relație (mamă-fiică, soț-soție, iubit-iubită, frate-soră, bunică-nepoată etc.), apare fenomenul de amplificare al conflictelor sau al bucuriei.
Dacă înainte de izolarea socială relațiile erau conflictuale, evident că momentele de conflict se vor acutiza, iar dacă relațiile erau bazate pe comunicare, empatie, ajutor, persoanele se vor apropia mai mult în această perioadă.
Situația de criza este, așadar, un potențiator a ceea ce există oricum într-o anumită relație, conflictele sau bucuria sunt accelerate.
Situațiile de criza în general, cum e cea pe care o trăim acum, ne scot la suprafață instinctul de supraviețuire, egoismul, nevoile primare.
După cum spun și statisticile, în cazul relațiilor conflictuale în perioada de conviețuire forțată crește rata agresivității, rata divorțurilor etc.
A ști cum să gestionăm un conflict e o îndemânare foarte importantă. Abilitatea de a gestiona conflictele e destul de complexă și nu se învață în doar câteva zile. Putem însă deveni mai atenți la lucrurile care declanșează tensiune.
Începem prin a observa în ce măsură ceea ce produce o situație conflictuală se datorează unei atitutudini sau unui comportament care pot fi schimbate.
Dacă unuia dintre parteneri îi plăcea să iasă des la evenimente sociale, iar acum nu mai poate, nu este vina partenerului că stilul său de viață curent este mult afectat.
Se recomandă să stabilim împreună cu cei dragi niște reguli-soluții prin care setăm așteptări comune.
Studiile ne arată că managementul așteptărilor scade considerabil rata apariției certurilor.
E mai bine în general și mai ales în situații de criză să discutăm cu ce apropiați și să stabilim împreună cum ne dorim să se petreacă anumite lucruri pentru a nu fi luați prin surprindere de alegerile sau deciziile celorlalți.
Când fiecare dintre cei care locuiesc și trăiesc împreună cunoaște setul de reguli stabilit de comun acord a fi respectat și când fiecare se gândește ce poate lăsa de la el pentru binele comun, traiul împreună devine mai armonios și mai plăcut.
Un astfel de minim control al relațiilor ne aduce mai multă predictibilitate, mai multă siguranță și asta ne garantează un anumit grad de confort: că nu e nevoie să stăm într-o permanentă gardă, că nu ne așteptăm mereu la surprize majore din partea celuilalt.
Acum e un moment potrivit să evoluăm, să ne dezvoltăm toleranța la frustrare și empatia. Este important să conștientizăm că trecem fiecare dintre noi prin această perioadă dificilă și că nu ne manifestăm toți la fel anxietatea.
Unii plâng, alții sunt mai agresivi sau alții se retrag în sinea lor mai mult ca de obicei, iar acest tip de comportament este rezultatul stresului și al panicii. Nu trebuie să condamnăm aspru acțiunile sau reacțiile persoanelor din jur.
Abia când vom reuși să fim mai empatici, mai toleranți, vom putea gestiona mai bine relațiile cu ceilalți.
Situațiile care ne scot din zona de confort sunt și cele care ne pot aduce lecții de neprețuit. Putem învăța acum abilități noi. Tot acum se produc și o serie de schimbări în mintea noastră. Putem învăța să fim mai buni, mai empatici, să gândim mai pozitiv. Este și un moment prielnic pentru a ne redescoperi valorile.
Vă propun să ieșim din perioada aceasta de izolare mai câștigați în plan personal și mental.