Mihaela Buzea

Conform cercetărilor recente, s-a constatat că sănătatea noastră fizică nu este influențată doar de mediul înconjurător, ci și de modul în care gândim.

Modul în care gândim și percepem lumea din jurul nostru poate avea un impact semnificativ asupra sistemului nostru hormonal și asupra sănătății noastre fizice. Cortizolul, insulina și alte hormoni pot fi influențați de stresul cronic, anxietatea și alti factori psihologici și emoționali, ceea ce poate contribui la apariția unor boli fizice în timp.

Acest lucru a fost ilustrat printr-un experiment în care un grup de participanți a fost servit cu mâncare și li s-a comunicat că este săracă în calorii, chiar dacă nu era, rezultând o senzație de foame mai rapidă comparativ cu cei cărora nu li s-a transmis această informație.

Experimentul menționat demonstrează că anticiparea sau credința că mâncarea consumată este săracă în calorii poate influența senzația de foame și eliberarea de insulină în corp.

Acest rezultat arată că percepțiile și așteptările noastre pot avea un impact direct asupra răspunsurilor fiziologice ale corpului nostru. Credința că mâncarea este săracă în calorii poate determina corpul să reacționeze într-un mod care să sporească senzația de foame și să activeze mecanismele de reglare a metabolismului.

Această descoperire subliniază importanța conștientizării și controlului gândurilor noastre în legătură cu alimentația și sănătatea noastră.

Ea ne arată că modul în care percepem și interpretăm informațiile poate avea un impact semnificativ asupra modului în care trăim și reacționăm la mediul înconjurător.

Astfel, poate fi benefic să fim atenți la gândurile noastre și să cultivăm o perspectivă pozitivă și echilibrată asupra alimentației și sănătății noastre în general.

Există mai multe lucruri pe care le putem face pentru a preveni efectele negative asupra sănătății.

Modul în care gestionăm stresul și anxietatea poate influența semnificativ sănătatea noastră fizică.

5 sfaturi cu care vin in ajutorul pacientiilor mei in cabinet:

  • Tehnici de Gestionare a Stresului: Învațăm tehnici de relaxare, meditație și respirație conștientă pentru a reduce nivelul de stres și a normaliza descărcările hormonale în corp.
  • Promovarea Gândirii Pozitive: Dezvoltăm un set de credințe și gânduri pozitive pentru a reduce anxietatea și a adopta o perspectivă optimistă asupra vieții.
  • Conștientizarea și Gestionarea Emoțiilor: Înțelegem și gestionăm emoțiile pentru a regla mai bine stresul și a menține un echilibru hormonal optim.
  • Promovarea unui Stil de Viață Sănătos: Educație și sprijin pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă adecvată, pentru a menține echilibrul hormonal și a preveni bolile fizice.
  • Consilierea Terapeutică: Ofer un spațiu sigur și suportiv pentru a-ți exprima problemele emoționale și pentru a gestiona stresul și anxietatea, promovând astfel o sănătate fizică și mentală optimă.

În concluzie, suntem și ceea ce gândim iar acest lucru poate avea un impact profund asupra sănătății noastre. Este esențial să fim conștienți de această influență și să adoptăm strategii sănătoase pentru a ne menține echilibrul fizic și mental.