Mihaela Buzea

Cercetările confirmă că diferența dintre un somn bun și unul prost se reflectă în fiecare sistem din organismul nostru, dar mai ales asupra creierului nostru.

Ne-am obișnuit să sub-evaluăm beneficiile somnului, dar e unul dintre puținele lucruri bune din viața noastră care este total gratis și absolut esențial pentru starea noastră de bine. Putem trăi până la 4 zile fără apă și chiar până la 25 de zile fără mâncare. Fără somn, organismul nostru poate funcționa maxim 6 zile – așadar somnul e vital!

În același timp e fundamental pentru prevenirea deteriorării creierului.

În ultimii anii, știința somnului a fost un subiect tot mai dezbătut în presă. Există suficiente motive pentru care somnul e atât de studiat.

Cercetările au arătat că practic fiecare sistem din organismul nostru este afectat de calitatea somnului, dar mai ales creierul.

Iată câteva beneficii dovedite ale somnului:

  • Dictează cât de mult mâncăm
  • Setează cât de rapid este metabolismul nostru
  • E strâns legat de cât de slabi sau de grași devenim
  • Când suntem odihniți, putem să luptăm cu infecțiile
  • Reglează creativitatea
  • Ne ajută să facem față stresului
  • Optimizează timpul de prelucrare al informațiilor
  • Îmbunătățește învățarea de lucruri noi, atenția, memoria și concentrarea

Somnul adecvat, care pentru fiecare dintre noi înseamnă aprox. 7 ore/ zi, influențează inclusiv genele.

Oamenii de știință din Anglia au constatat că o săptămână de privare de somn modifică funcția a 711 gene, inclusiv pe cea a unora implicate în gestionarea stresului, reacțiile organismului la inflamații, cele legate de imunitate și de metabolism.

Aceste gene codează proteine care au rolul de a înlocui sau de a repara țesuturile deteriorate. Când după doar o singură săptămână de somn prost ele sunt deterioarte, acest lucru spune multe despre puterea somnului.

E posibil să nu putem observa singuri efectele secundare ale somnului deficitar la nivel genetic, în schimb le putem observa pe celelalte: confuzie, pierderi de memorie, minte încețoșată, imunitate scăzută, obezitate, boli cardiovasculare, diabet sau depresie.

Un pacient de 42 de ani a venit la mine la cabinet și m-a rugat să-i ,,optimizez sănătatea”. Nu este prima dată când cineva solicită un lucru atât de general. Am înțeles, datorită experienței, că în realitate căuta să ajungă la cauza problemei și să își recapete starea de sănătate dinamică, pe care o pierduse de ceva vreme. Întâi am clarificat istoricul său medical și principalele probleme de sănătate. Era diagnosticat cu o boală de tiroidă numită tiroidită Hashimoti, boală autoimună cauzată de activarea anormală a sistemului imunitar  – la origine este o disbioză.

Pacientul a recunoscut că are o viață încărcată de stres, dar aprecia că în general, starea sa de sanatate e „bună”. Are un fiu cu intoleranță la gluten, așadar i-am recomandat să se testeze și el. Rezultatul a confirmat o sensibilitate la gluten, motiv pentru care am recomandat să treacă pe o dietă fără gluten. În timpul ședințelor de terapie cognitiv-comportamentală care au durat 4 luni am identificat cauza stării lui. A recunoscut apoi cât de mult i se deteriorase calitatea vieții înainte să ne cunoaștem și că exagerase când susținea că are o „stare de sănătate bună”. Vă redau aici exact cuvintele lui:

,,Înainte să vin la terapie, sănătatea mea urma o curbă descendentă. Chiar dacă aveam 42 ani și făceam sport aproape în fiecare zi, eram letargic și făceam efort să îndeplinesc sarcinile zilnice. Deveneam tot mai indispus și izbucneam ușor de la cele mai mărunte lucruri. S-a instalat depresia pentru că nu puteam să înlătur gândurile negative. Eram convins că mi se întamplă ceva grav. Azi sunt altă persoană. Sunt din nou lipsit de griji și am energie pe tot parcusul zilei. Dorm toată noaptea, în mod regulat și au disparut și durerile articulare. Reușesc să gândesc clar și să nu mă abat de la ceea ce mi-am propus. Vă mulțumesc că m-ați ajutat să îmi recapăt viața!

Pacientul nu pomenise de la început că are probleme cu somnul. Am suspectat totuși că avea tulburări de somn și că nu reușea să se odihnească. Părea epuizat și prezenta toate semnele caracteristice unui somn deficitar pe o perioadă lungă.

Multora dintre pacienții mei li se pare atât de normală lipsa de somn, încât uită cum este să aibă o noapte de somn liniștit, până când reușesc să îl recâștige.

Pacientul meu e foarte posibil să fi crezut că un somn bun și neîntrerupt e doar un avantaj secundar al stării de bine și că lipsa glutenului din alimentație și terapia l-au ajutat cel mai mult să-și recâștige energia. Însă abia când a început să doarmă bine, organismul său s-a echilibrat hormonal, emoțional, fizic și chiar spiritual.

Somnul de calitate a jucat un rol foarte important în ameliorarea afecțiunilor lui și în atingerea obiectivului de sănătate optimă.

Am mai scis aici  despre câteva metode prin care putem să ne îmbunătățim somnul. Odihnă plăcută să aveți și multă sănănătate!