Mihaela Buzea

Deosebirea dintre o depresie ușoară și depresia postpartum e greu de sesizat din primele săptămâni după naștere pentru că au unele simptome în comun.

După naștere, fiecare femeie se așteaptă la sentimente plăcute, de împlinire și fericire. Urmează o perioadă de sărbătoare cu familia și prietenii pentru venirea bebelușului, cu toate acestea uneori proaspetele mame constată că sunt copleșite de un val de sentimente noi, preponderent triste și multe nu înțeleg de ce. Pe când se pregătiseră pentru bucurie, entuziasm, realizează că sunt epuizate, anxioase și nemulțumite.

Deși neașteptată, o depresie ușoară însoțită de schimbări de stare este perfect normală. Marea majoritate a noilor mămici traversează cel puțin o parte din următoarele simptome: stări de spirit schimbătoare, tristețe, insomnie, iritabilitate, crize de plâns, modificarea apetitului, probleme de concentrare. Acestea apar frecvent în primele zile după naștere, debutează mai ales în ziua a patra și pot dura până la două săptămâni, când modificările hormonale se mai atenuează.

Daca aveți aceste simptome nu trebuie să vă faceți grij foarte mari, vă veți simți mai bine când nivelul de hormoni se va echilibra. Aveți nevoie doar de suportul celor dragi și cât mai multă odihnă. Apariția unui bebeluș în viața noastră este un moment stresant, indiferent cât a fost de așteptat sau de cât de mult îl iubiți.

Abia când simptomele de mai sus nu dispar după câteva săpămâni sau ele se agravează atunci este posibil să traversați printr-o depresie postpartum. Aceasta poate într-adevăr afecta abilitatea proaspetei mame de a avea grijă de copil, de aceea e important să cereți cât mai repede ajutor.

Față de ușoara depresie care este normală în primele săptămâni după naștere, depresia postpartum este o problemă mai serioasă și nu ar trebui ignorată.

Deosebirea dintre cele două tipuri de depresie nu este ușor de făcut chiar din primele săptămâni. La început depresia postpartum poate să semene cu o depresie ușoară pentru că au unele simptome în comun. Diferența este că depresia postpartum are simptome mai severe, inclusiv gânduri de sinucidere sau incapacitatea de a avea grijă de noul născut. În plus, în acest caz simptomele durează mai mult.

Iată care sunt semnele după care puteți identifica o depresie postpartum:
  • lipsa de interes pentru copil
  • îngrijorarea de a nu răni copilul
  • sentimente negative față de copil
  • lipsa preocupării față de propria persoană
  • pierderea plăcerii
  • lipsa de energie și motivatie
  • stima de sine scăzută și prezența sentimentului de vinovăție
  • schimbarea apetitului și modificări în greutate
  • dormitul mai mult sau insomnii
  • gânduri recurente despre moarte sau suicid

Depresia postpartum se instalează imediat după naștere și se dezvoltă gradual pe o perioadă de câteva luni, dar poate apărea și brusc! La unele mame primele simptome pot să apară chiar și după câteva luni după ce au născut.

Cauzele depresiei postpartum:

Schimbările hormonale după naștere. Femeile trec printr-o scădere bruscă a estrogenilor și progesteronului, precum și a hormonilor tiroidieni, ceea ce duce la oboseală și ușoare stări de depresie. Aceste schimbări hormonale împreună cu modificări ale tensiunii, sistemului imunitar și al metabolismului pot declanșa depresia postpartum.

Schimbări fizice. Datorită modificărilor din timpul sarcinii, după naștere e posibil să nu reușiți să slăbiți, ceea ce poate crea nesiguranțe și stimă de sine scăzută.

Stresul. Grijile pentru copil pot cauza lipsă de somn. Mai mult, noua mamă se poate simți copleșită și anxioasă din cauza faptului că nu poate avea grijă „cum trebuie” de copil, mai ales dacă e mamă pentru prima dată.

 

Factori de risc ce pot provoca depresia postpartum:

  • Antecedente de depresie
  • Un istoric de sindrom postmenstrual (PMS)
  • Complicații medicale suferite de mamă sau de copil în timpul nașterii
  • Dificultăți de relaționare cu cei din jur
  • Lipsa suportului din partea familiei și a prietenilor

Ca de fiecare dată când vă vorbesc despre probleme legate de sănătatea noastră psihică și fizică, vă îndemn și acum să căutați ajutorul unui specialist de îndată ce observați primele simptome. Aproape orice se poate remedia cu puțină grijă din partea noastră și a celor din jur!