Mihaela Buzea

Ce sunt? Cum se formează și, mai ales, cum ne influențează viața și chiar sănătatea? Aflați de aici totul despre stilurile de atașament, inclusiv cum și dacă pot fi schimbate…

Stilurile de atașament ne definesc viața privată. Ele se referă la modul în care percepem și reacționăm la apropiere și intimitate în cuplu.

Conform teoriei atașamentului, la adulți există trei stiluri de atașament diferite. Le voi enumera și le voi puncta aici pe scurt caracteristicile principale:

Stilul securizant: persoanele care au un stil de atașament securizant se simt confortabil în intimitate și sunt, de obicei, calde și iubitoare.

Stilul anxios: aparține persoanelor care sunt foarte dornice de intimitate, sunt deosebit de preocupate de evoluția relațiilor lor și sunt, în general, îngrijorate în legătură cu capacitatea partenerului de a le iubi la fel de mult.

Stilul evitant: pentru persoanele evitante intimitatea înseamnă pierderea independenței personale, așadar vor încearca în permanență să limiteze intimitatea și să-și țină partenerul la o distanță convenabilă.

Inițial s-a crezut că stilurile de atașament ale adulților sunt rezultatul educației de care au avut parte fiecare. Această ipoteză duce la ideea că stilul de atașament pe care îl avem în prezent este determinat de modul în care am fost îngrijiți în copilărie.

Dacă părinții au dat dovadă de sensibilitate, dacă au fost disponibili și atenți la nevoile copilului, ar trebui să avem un stil de atașament securizant (perceput și ca fiind cel mai sănătos). În schimb, dacă atenția lor a fost mai degrabă inconsecventă, acest dezechilibru a favorizat formarea unui atașament anxios. Mai mult,  dacă părinții au fost distanți, rigizi și chiar insensibili la nevoile copilului, au contribuit la dezvoltarea unui stil evitant.

În prezent, datorită numeroaselor studii, se știe că stilurile de atașament identificate la vârsta adultă sunt influențate de factori foarte diverși. Doar unul dintre aceștia este modul în care am fost crescuți de către părinți. În schimb un alt factor important este reprezentat de experiența proprie de viață alături de multe alte coordonate.

Doar un pic mai mult de 50% dintre noi avem un stil de atașament securizant. Apoi, aproximativ 20% dintre noi sunt anxioși și aproape 25% sunt cei evitanți. Specialiștii spun că ar mai exista un procent de până la 5% de persoane care pot da dovada unui stil combinat între anxios și evitant.

Nu pot să nu remarc, atât prin ceea ce observ în jur, cât și în munca mea de zi cu zi cu oameni foarte diverși, că reușim să apelăm la știință în aproape toate domeniile existenței noastre de zi cu zi, de la alimentație, până la activitatea fizică pe care o practicăm.

Totuși, în ceea ce privește relațiile dintre noi nu părem să mai acordăm nicio șansă științei! Ajungem să ne întrebăm adesea de ce unii dintre noi se descurcă fără prea mare efort într-o relație de intimitate pe când alții au parte de eșec după eșec…

În ziua de azi, identificarea propriului stil de atașament reprezintă pentru noi o modalitate relativ simplă și foarte sigură de a ne înțelege și de a ne prezice singuri comportamentele într-o relație de cuplu.

Abia când ajungem să ne cunoaștem nevoile specifice de la o relație putem reuși să identificăm persoana capabilă să ne răspundă acestor nevoi.

Există un preț emoțional pe care îl plătim într-o relatie atunci când nu suntem capabili să înțelegem aceste lucruri și alegem să trăim alături de un partener cu nevoi de intimitate complet diferite.

În cazul în care v-ați întrebat dacă există și cum arată o relație perfectă, ea este chiar combinația cea mai sănătoasă de parteneri: cea dintre un securizant și un alt securizant! La polul opus sunt relațiile dintre un anxios și un evitant, deoarece sunt cele mai solicitante, tensionate și neliniștite. Acestea pot afecta nu doar starea emoțională apartenerilor, ci și sănătatea lor fizică!

Este deja o certitudine faptul că partenerii noștri ne influențează puternic abilitatea de a ne dezvolta sănătos. Prin apropierea intimă implicită, un partener ne poate influența modul în care ne percepem ca indivizi, nivelul de încredere în noi înșine, precum și disponibilitatea de a încerca să ne realizăm visele și aspirațiile.

Când avem alături un partener care poate răspunde nevoilor noastre intrinseci de atașament, acest lucru ne ajută să rămânem sănătoși din punct de vedere fizic și emotional. Ceea ce poate avea consecințe pozitive inclusiv până la a ne prelungi viața. În schimb, dacă avem un partener  care nu este mereu disponibil sau care nu ne sprijină în mod constant, vom trăi o experiență demoralizatoare și chiar debilitantă, care ne poate împiedica evoluția și ne poate afecta negativ sănătatea.

Un studiu important în domeniul relațiilor a dezvăluit că 73%dintre cei intervievați s-au arătat dispuși să sacrifice majoritatea obiectivelor pe care și le fixaseră în viață, în schimbul unei relații de iubire. Și totuși, în ciuda faptului că acordăm o importanță atât de mare relațiilor noastre intime, majoritatea dintre noi cunoaștem încă foarte puține lucruri despre aspectele științifice ale relațiilor de cuplu. Ba mai mult, ne lăsăm influențați de diverse mituri și concepte greșite!

Putem avea parte de o viață mai plină de iubire și liniște interioară! Trebuie doar să studiem și să citim cât mai mult deoarece ne va ajuta să ne cunoaștem mai bine și să alegem să ne apropiem de persoane compatibile cu stilul nostru. Ba chiar, prin educație și perseverență, am putea să ne îmbunătățim stilul de atașament!