Mihaela Buzea

Stresul cauzează cele mai multe boli în societatea modernă.

Stresul reprezintă un factor major al bolilor cardiace și se pare, chiar al cancerului. Tocmai de aceea, când stresul devine o povară prea mare, trebuie să analizăm cauza și să găsim o soluție prin care să rezolvăm problemele care ne macină.

În mare parte, factorii de stres sunt efemeri. Cei care continuă totuși să ne tulbure viața nu trebuie ignorați, ci analizați cu multă atenție.

Nicio problemă nu este prea complicată pentru a nu putea fi rezolvată, nici prea intimă pentru a fi împărtășită și nici prea stânjenitoare pentru a nu putea fi destăinuită.

Dacă viața a devenit prea stresantă, trebuie să reducem volumul de muncă sau să încercăm să avem momente mai multe de relaxare. E recomandat să le facem pe amândouă.

Există multe modalități prin care putem scăpa de stres.
  • Nu vă temeți să spuneți „Nu”, încercați să găsiți chiar și o scuză dacă este cazul.
  • În momente de stres maxim, coborâți ștacheta și amânați toate lucrurile ce pot fi amânate.
  • Rezervați-vă puțin timp pentru voi! Vorbiți cu prietenii despre problemele voastre.
  • Culcați-vă mai devreme în anumite seri, chiar dacă nu puteți dormi – corpul se va relaxa!
  • Încercați yoga sau exercițiile Pilates, desi sunt metode cunoscute mai ales în rândul femeilor, sunt exerciții fizice care ne aduc imediat puțin calm și echilibru pentru a ne menține sănătatea.
Iată ce spun pacientele mele despre propriile tehnici de gestionare a stresului:

,,Am înțeles că cele mai multe boli sunt provocate de stres și de mediul în care trăim. Eu am învățat să mă folosesc de câte o bulină albastră ca să-mi amintească că este timpul să fac o pauză și să respir adânc înainte de a mă apuca de treabă. Lipesc buline pe ceas, pe volanul mașinii și chiar pe telefonul mobil ca să nu uit să-mi analizez și să-mi echilibrez emoțiile în momente de stres.”

,,Nimic nu provoacă suferință mai mare sau boli mai cumplite ca stresul. Când mă simt stresată, am învățat că dacă mă duc să mă plimb chiar dacă e ploaie, soare, zăpadă, mă ajută foarte tare. Să admir împrejurimile și să îmi dau seama cât de imensă este lumea și cât de frumoase sunt lucrurile înconjurătoare, înțelegând în același timp că nu putem controla chiar totul. Pot, așadar, să analizez în ansamblu rolul pe care îl reprezint în lume, cât și factorii care îmi provoacă stres.”

Dacă stresul vă împovărează, cereți imediat ajutorul, găsiți sursa sau cauza și rezolvați problema! Apoi, aveți grijă de voi, răsfățați-vă cât puteți de mult, folosiți metode de înlăturare a stresului. Dacă aceste metode nu dau rezultatele dorite, apelați la consiliere psihologică. Nu trebuie să vă simțiți stânjeniți! La urma urmei, dacă părul vă stă vâlvoi, vă duceți la coafor, nu-i așa?