Mihaela Buzea

Din experiența mea în cabinet alături de pacienții care își doreau schimbări în stilul de viață am învățat câteva lecții care te pot ajuta să înțelegi mai bine cum arată drumul spre succes, oricare ar fi obiectivul ales.

De fiecare dată – terapeuții cu experiență știu asta – când ne dorim o schimbare lucrul acesta se întâmplă când ajungem într-un impas. Așadar factorul emoțional e mai activat în creierul nostru decât cel rațional. De altfel, știința a validat demult deja faptul că emoția bate rațiunea. Oricât de mult ar vrea terapeutul să ajute și să gândească un plan adaptat nevoilor personale, nimic nu va funcționa până nu știe exact ce se întâmplă cu tine, ce ai trăit în ultima perioadă și care îți este problema reală. Abia după ce devine clar întregul context, atât pentru psiholog, cât și pentru tine – moment care poate necesita 2-3 ședințe în care ai timp să te descarci emoțional – se poate trecem la etapa următoare care este foarte necesară: psiho-educația. Vei descoperi și înțelege în mare cam tot ce se cunoaște în neuroștiință despre creier și cum ne poate el ajuta sau bloca în drumul nostru. Trebuie să fim conștienți că fară a lua în calcul puterea creierului nu vom putea să facem vreo schimbare.

Multă lume poate scăpa de câteva kg într-un timp foarte scurt. Însă ele vor reveni la fel de repede, dacă nu traversăm corect etapele. Practic, poți mânca mai puțin decât are corpul nevoie o vreme, dar cam atât. Creierul va lupta cu tine în tot acest timp să te readucă din nou acolo unde știe el că erai înante să începi să mănânci mai puțin. El nu știe ce vrei tu să faci, nu înțelege nevoia de schimbare, el știe că era confortabil în corpul care cântarea mai mult și nu trebuia să facă vreun efort. Cum îl facem să înțeleagă? Prin emoții, prin asocierea emoțiilor cu unele comportamente repetitive care vor deveni la rândul lor obiceiuri. Fără a asocia emoții, schimbările nu se pot implementa în creierul nostru.

În etapa de psihoeducație învățăm să ne centrăm atenția, ghidat, înspre propriul corp și înspre emoțiile noastre. Ne ajutăm cu exerciții de relaxare și de introspecție ghidată. Vei învăța să faci respirația abdominală, relaxarea musculară progresivă, mindfulnes – toate aceste activități sunt necesare în etapa de schimbare. Integrăm și practicile de mișcare ale corpului prin mersul pe jos, yoga, sau orice alt sport practicat timp de 30 de minute pe zi care ne aduc un pic de liniște. Vom vorbi și despre digestie și alimentație în legătură cu nevoile creierului nostru. Întregul proces este ghidat de către un psiholog care urmează un plan terapeutic al terapiei bazat pe emoții și comportamente care este validat științific. Dacă ar fi intuitiv și simplu, ar putea să dea rezultate pentru oricine merge la medic și primește indicația de a slăbi pentru că a ajuns în punctul în care greutatea corporală îi pune viața în pericol sau doar pentru că simte că nu îi mai place cum arată și merge la un nutriționist să primească un regim alimentar calculat cu minime calorii.

Psiho-educatia durează câteva ședințe timp în care se începe un program de organizare și conștientizare a rutinelor și a dependențelor noastre. Ajută să completăm zilnic într-un planner pentru a asimila mai bine toți pașii, oricât de mici. Această practică pe parcursul a unei luni de zile îmbunătățește cu 33% starea emoțională! Devenim mai conștienți de noi înșine, de cine suntem, de ceea ce ne dorim de la noi și cât de încrezători suntem că vom reuși. Vom putea să ne stabilim obiective mult mai realiste legat de scăderea în greutate, în funcție de ritmul nostru propriu, de abilitățile noastre și de determinarea noastră de a parcurge un program cu totul nou.

În etapa următoare se trece la schimbarea stilului alimentar. Se începe printr-o discuție despre diversitatea alimentară. E important să ne putem dezvolta flexibilitatea în a face alegeri și în modul nostru de a privi lucrurile. Pentru ca o cură de slăbire să poată da rezultate pe termen lung e nevoie să producem o schimbare în modul nostru dea gândi. Acesta este, de fapt, procesul cel mai greu de asimilat și aici nu ajunge nici medicul, nici nutriționistul, ci ajunge doar persoana care își dorește acest lucru,  ghidată, desigur, de un specialist, un psiholog pregătit în astfel de practici.

Această etapă implică autocunoaștere, dezvoltare personală, lucruri care nu sunt întotdeauna dorite de către cei care încep o cură de slăbire. E vorba de sinele persoanei. Este comoara fiecăruia, care este de cele mai multe ori acoperită cu multe scuturi și multe experiențe grele. Ne dorim ca suprafața să arăte ca o mască cu care vrem să navigăm prin viață, dar realitatea este mai dură de atât.

Procesul de autocunoaștere poate să dureze oricât ne dorim noi, oricât simțim fiecare din noi că putem să rămânem în el. Este un proces necesar la început, iar apoi merge în paralel cu dorința și setea noastră de autocunoaștere și autodezvoltare. Aici se produce schimbarea și apoi reușita schimbării. De aici putem spune că rezultatele pe care le-am obținut până în acest moment nu vor mai fi ușor de răsturnat, iar obiectivele următoare vor fi posibile pe oricare din planuri ne vom dori.

Cum să abordăm sănătos o cură de slăbire

Pentru a te putea ține de o cură de slăbire este nevoie să lucrezi în primul rând cu tine și cu gândurile tale. O cură de slăbire vine cu reguli stricte, cu restricții alimentare, iar noi nu avem nici o altă opțiune decât să ne ținem cu toată puterea voinței de acest lucru. „Mănâncă asta că e bună… că nu știi când vei mai primi” – creierul ne spune constant și pierdem controlul imediat. Apoi intervine acea vinovăție care ne duce într-un cerc vicios. Când ne lăsăm acaparați de emoții negative, șansele de a mai ajunge acolo unde ne-am propus scad cu viteză.

Strictețea regulilor pe care ni le impunem devine o problemă tot mai grea. Dacă nu am avea reguli, nu am putea slăbi, dar cheia este să nu fie foarte restrictive! Avem nevoie ca ele să fie flexibile, iar pentru asta trebuie să știm să ținem cont de câțiva factori care sunt importanți pentru fiecare în parte.

Tipurile de reguli pe care ni le impunem sunt extrem de importante

După o perioadă de înfometare, tendința este să mâncăm mult mai mult pentru că creierul ne dictează asta deoarece nu știe când o să mai primească hrană. E foarte important cum lucrăm cu gândurile și cu modul în care ne propunem să gândim atunci când începem o cură de slăbire.

Mâncare există acum la discreție, hrana nu reprezintă o problemă. Atracția spre dulce și carbohidrați este o alegere a creierului. Sunt lucruri deja cunoscute. Dar ce avem de făcut când începem o cură de slăbire este să lucrăm cu noi înșine și cu gândurile noastre. Să ne simțim emoțiile, să știm cum să le liniștim, să gândim mai flexibil și nu foarte restrictiv sau rigid pentru că noi lucrăm de fapt cu creierul nostru care este foarte antrenat să ceară ce a avut înainte să  începem cura.

Obiectivul este de a ajunge să consumăm alimente într-un mod echilibrat, astfel încât să devină un stil de viață la care lucrăm constant. În schimb, dacă ne restrângem brusc opțiunile alimentare și mâncăm puțin, creierul nu mai funcționează bine. El va cere să mănânce mult când vă vedea mâncarea pentru că îi frică că nu va mai primi.

Aș vrea să rețineți că nu este atât de important să scadă kilogramele (asta se poate, de cele mai multe ori), cât este să menținem un stil de viață echilibrat, să reușim să nu revenim la acele comportamente sau pattern-uri care ne-au adus kilogramele suplimentare.

Atenție așadar: cu cât regula este mai strictă, cu atât șansele să ne putem ține de ea pe termen lung scad!