Mihaela Buzea

Uneori bacteriile pot fi benefice

În lipsa unui istoric de cancer de stomac sau de simptome de ulcer și gastrite severe, specialiștii nu recomandă eradicarea bacteriei HP, care s-a dovedit a avea și efecte benefice în anumite boli gastrointestinale.

Helicobacter Pylori (HP) este o bacterie care trăiește în stomacul omului de milioane de ani. Totodata este singura bacterie care rezistă mediului acid din stomac, unde nu prea are concurență în lumea bacteriilor și a avut destul timp la dispoziție pentru a se adapta și transforma. În domeniul gastroenterologiei prezența acestei bacterii în intestin provoacă nenumărate dispute deoarece studiile asupra ei s-au dovedit a fi destul de contradictorii.

Oameni de știință de peste tot din lume au cercetat evoluția Helicobacter Pylori. De-a lungul timpului s-a constatat felul în care s-a schimbat relația dintre bacterie și starea de sănătate a gazdei sale umane.

Există numeroase studii care au concluzionat că prezența HP are efecte benefice deoarece contribuie la regresia simptomelor de astm la copii și la diminuarea unor alergii, ceea ce a plasat bacteria în rândul florei intestinale nepericuloase. Au fost însă și studii care au făcut legătura între prezența bacteriei și ulcerul duodenal sau cancerul gastric.

Ultimele concluzii ale cercetătorilor au fost totuși că după atâtea secole de coabitare, bacteria HP a devenit un membru strategic al microbiomului nostru.

 

În cazul refluxului gastroesofagian s-a constatat că boala e tot mai des întâlnită în comunități unde HP e aproape eradicată. Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) la rândul ei reprezintă un factor mare de risc pentru sindromul Barett și pentru adenocarcinomul esofagian. Pe când în zone unde majoritatea indivizilor sunt purtători de HP, bolile acestea apar tot mai rar.

Așadar, eliminarea permanentă a bacteriei H. pylori din microbiota noastră nu este o opțiune agreată pentru tratamentul bolilor gastroduodenale. BRGE e doar unul dintre exemplele studiate care susține coabitarea armonioasă dintre bacterie și mucoasa noastră intestinală.

S-a constatat că eradicare bacteriei cu ajutorul antibioticelor a provocat un dezechilibru al microbiotei care pe termen lung nu a fost deloc în avantajul organismului uman. Studiile actuale nu susțin îndepărtarea permanentă a bacteriei din mucoasa intestinală a purtătorilor care nu se plâng de simptome specifice și nici nu aduc argumente în favoarea implementării unei campanii globale de vaccinare împotriva HP. Oamenii de știință declară că mai au de cercetat până să poată ajunge la o concluzie permanentă, dar este deja clar că în țările vestice unde s-a decis eradicarea bacteriei prin antibiotice s-a produs un dezechilibru în sănătatea intestinului uman.

Se pare că fiecare bacterie are rolul ei în ecosistemul intestinal, distrugerea oricăreia creează un spațiu liber care poate fi populat de altceva/ altcineva. Deocamdată nu avem destule informații pentru a putea prognoza cine va ocupa spațiul respectiv sau cu ce fel de consecințe!

Vă aduc aceste informații acum deoarece întâlnesc tot mai des la cabinet pacienți cu anxietate crescută care cer să fie tratați de HP. Ei declară că au pe cineva în familie sau cunosc pe altcineva care prezintă simptome de durere de stomac, persoană căreia i-a fost depistată bacteria și care primește tratament medicamentos. Prezența bacteriei este normală, cum tocmai am explicat mai sus. Mulți dintre noi o avem: peste 70%! Dacă ne doare stomacul din când în când nu înseamnă că ne putem diagnostica singuri și putem cere singuri antibiotice.

Nu există o certitudine că  simpla prezență a Helycobacter-ului va duce la cancer. Dacă nu există simptome identificabile, dacă nu produce ulcer, dacă nu există modificari displazice ale mucoasei gastrice sau rude de gradul I cu cancer gastric nu este nevoie de tratament! Credința că dacă ai HP, faci automat cancer, este doar un mit.

Desigur că, în timp, dacă există mai mulți factori favorabili de agresiune precum fumatul, alcoolul, alimentația proastă ca stil de viață, boli autoimune, diabet etc, riscul ca în zeci de ani individul să dezvolte un cancer la stomac este ridicat. Acest lucru este valabil pentru oricare organ din corp atunci când există un cumul de factori de agresiune și factori toxici. Este foarte important să ne informăm corect: nu de pe internet, ci de la specialiști.

În altă ordine de idei, tratamentul pentru eradicarea HP nu este o treabă ușoară care poate fi aplicată de oricine este purtător ale aceastei bacterii. Administrarea de antibiotice timp de 10 zile dezechilibrează flora intestinală pentru mulți ani, ceea ce deschide o poartă spre o serie de neplăceri pentru sistemului imunitar, inclusiv apariția unor boli autoimune sau a depresiei.

Am avut recent un pacient care a insistat să facă testul pentru depistarea HP și a cerut tratament pentru eradicarea bacteriei. L-am revăzut apoi după aproximativ două luni pentru că prezenta simptome abdominale accentuate, scaune diareice, borborisme, dureri abdominale, crampe, balonare, în sfârșit, avea o stare generala foarte proastă. Mai mult, datorită acestor simptome pacientul prezenta și un grad de anxietate ridicat, tot sistemul lui neurovegetativ fiind activat. În astfel de situații amigdala din creier produce neurotransmițători care ne dezechilibrează și intrăm pe modul avarie, ceea ce determină un răspuns imprevizibil față de orice simptom sau față de feedback-ul celor din jur. Simptomele determină modificarea reacțiilor la alimentația de zi cu zi, ceea ce complică lucrurile, ba chiar începem să ne izolăm social pentru că nu putem controla simptomele. Iar atunci când rămânem mai mult timp singuri acasă, depresia ne bate practic la ușă…

În cazul administrării unui tratament de eradicare a bacteriei HP la recomandarea unui specialist este bine să fim pregătiți cu rezerve de răbdare. Mai mult, este bine să consultăm și un terapeut de la care putem învăța noțiuni de psihoeducație, pentru a înțelege cauzele bolii, greșelile pe care le-am făcut și pentru a stabili împreună un plan pentru viitor.