Toți am avut parte cel puțin odată de un disconfort abdominal după o masă bogată și am simțit că hainele pur și simplu nu ne mai încap. Dar oare vă puteți imagina ca această senzație de plenitudine să devină ceva constant?
Sindromul de intestin iritabil (SII) este afectarea digestivă cu cea mai mare prevalență, fiind responsabilă de 12% din vizitele la medicul de familie și de 28% din trimiterile către gastroenterologi. Este al șaptelea cel mai comun diagnostic pus în ambulator cu o rată de 10,6 vizite pe mia de locuitori. Cu cât conștientizarea frecvenței bolii a crescut și criteriile de internare au devenit mai stricte, cazurile de internări pentru sindromul de intestine iritabil au scăzut considerabil.
Durerea sau disconfortul abdominal este cel mai comun simptom care aduce pacientul la medic. Pacienții cu SII își iau mai multe zile libere de la servici și petrec mai multe zile în pat tratându-se, reducându-și astfel activitatea considerabil față de persoanele care nu suferă de această problemă de sănătate. Costurile medicale pentru SII sunt ridicate.
Crampele abdominale și balonarea pot provoca mărirea vizibilă a abdomenului, ceea ce devine destul de supărător. Când se mai și combină cu o durere internă și cu tulburări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație sau chiar amandouă, alternativ), trebuie să fim atenți pentru că avem de-a face cu sindromul intestinului iritabil.
Aceasta este una dintre cele mai importante tulburări de funcționare a sistemului gastro-intestinal. Atenție: este o afecțiune cronică, dar care are perioade de acutizare a simptomelor și episoade repetate de remisiune. E o boală tipic psihosomatică și, din păcate, este foarte răspândită.
Ce înseamnă că este o boală psihosomatică? Adică simptomele persistă chiar fără a exista afecțiuni organice, precum inflamații sau tumori.
Studiile arată că între 10% și 20% dintre adulți pot prezenta simptome de SII. Balonarea apare chiar la 30% din populația globului! Aproape jumătate din consulturile de la cabinetele gastroenterologice sunt pacienți care acuză simptome de sindrom iritabil.
Somatizarea este un factor principal în apariția simptomele de intestin iritabil. Aici vorbim despre pacienții care experimentează stresul sub formă de simptome somatice și se prezintă la medic pentru ele. În studiile desfășurate, pacienții cu SII au obținut scoruri mai mari la somatizare față de subiecții sănătoși.
Un factor psihologic care contribuie la dezvoltarea simptomelor ține si de un anumit tip de personalitate: agresiv, depresiv, întrovertit.
Acele persoane care se simt mereu bolnave și care solicită consultații medicale la cel mai mic simptom sunt pacienți frecventi. Într-un studiu s-a identificat că factorii psihologici influențează exacerbările în SII în mai mult de 80% din cele 130 cazuri analizate.
Stresul și conflictele emoționale majore coincid adesea cu debutul simptomelor sau recurențelor. Mendeloff (1970) a calculat un scor de stres pe 102 pacienți și a demonstrat că precipitarea situațiilor stresante este mult mai des întâlnită la cei cu SII față de subiecții sănătoși sau cei cu colită ulcerativă. Hislop (1971) a înregistrat dizarmonii în relațiile apropriate și rata de divorț mult mai comuna la pacienții cu SII față de grupul de control.
Dintre factorii externi, menționez alimentația săracă în fibre vegetale, anumite produse alimentare sau intoleranța la anumite substanțe pot precipita apariția colonului iritabil. Aproximativ 60% din pacienții cu SII consideră că unele alimente le exacerbează simptomatologia. Un review sistematic făcut pe 8 studii a demonstrat o ameliorare a simptomatologiei la excluderea anumitor principii alimentare.
Intestinul iritabil apare adesea la persoane cu constipație neglijată, fiind favorizat de abuzul de laxative. Majoritatea pacienților care suferă de constipație nu ezită să utilizeze emoliente de scaun, chiar dacă de preferat ar fi un aport suplimentar de fibre sau preparate probiotice. Folosirea pe termen lung a substanțelor care modifică consistența scaunului poate determina apariția SII. La nivelul intestinului acestea pot avea diferite urmări cum ar fi inflamația mucoasei, cauzând dismotilitate și chiar modificări în microbiomul intestinal.
Pacienții cu SII formă severă spun că este foarte greu pentru ei să vorbească despre boala lor din cauza naturii jenante a simptomelor cu care se confruntă. În consecință se simt singuri, se izolează, și au credința că indivizilor cu alte boli cronice cum este diabetul li se acordă mai multă simpatie decât lor. De aceea o persoană calificată din domeniul medical dar nu numai, care să le asculte problemele, poate să fie un suport bun pentru acești pacienți și implicit spun studiile poate să contribuie inclusiv la creșterea calității vieții acestora.
Spre final, vă rog să nu vă îngrijorați: SII nu este o boală mortală și are un pronostic de viață foarte bun.