Mihaela Buzea

Auzim tot mai des despre stres și cum ne afectează el sănătatea. Îl simțim uneori aproape zilnic, dar ne e greu să îl definim sau să îl măsurăm.   

Stresul este un sentiment de tensiune emoțională sau fizică care apare în organism datorită unui eveniment exterior care ne face să ne simțim frustrare, furie, agitație. Stresul este reacția organismului la o provocare sau cerere. Pe perioade scurte, stresul poate fi benefic, ca atunci când ne ajută să evităm un pericol sau să respectăm un termen limită.

Unii oameni prosperă într-un stil de viață ocupat și sunt capabili să facă față bine presiunilor și deciziilor de zi cu zi. Alții simt tensiune la cea mai mică schimbare de la rutina lor de zi cu zi. Cei mai mulți dintre noi se încadrează undeva între, dar pot apărea perioade în care nivelurile de stres cresc.

Stresul poate fi acut: un singur eveniment major (doliu, senzație de rău sau o ceartă), dar poate avea și cauze pe termen mai lung (volumul de muncă mare sau conflicte cu persoanele apropiate). Deseori gestionăm fără probleme mai multe surse minore de stres sau tensiune în paralel, însă în perioade grele, ajunge și o mică tensiune pentru a ne simți copleșiți.

Semne care ne arată că suntem stresați:

  • Nu putem dormi de griji
  • Suntem iritabili și ne pierdem răbdarea cu probleme minore
  • Nu ne putem concentra din cauză că ne gândim la multe deodată
  • Ne e greu să luăm decizii
  • Fumăm mai mult sau consumăm mai mult alcool
  • Nu ne bucurăm de hrană
  • Nu ne mai putem relaxa, avem continuu sentimentul că trebuie să facem ceva
  • Ne simțim tensionați

Hormonii de stres provoacă inclusiv simptome fizice:
– Senzație de rău (greață)
– Simțim un „nod” în stomac
– Avem senzație de transpirație / de gură uscată
– Palpitații
– Dureri de cap
– Tensiune musculară la nivelul gâtului și umerilor

Uneori nivelul stresului crește foarte repede, cum se întâmplă atunci când suntem blocați în traffic. Alteori stresul e prezent constant astfel încât devine normalitate, ca atunci când suntem prinși într-un loc de muncă în care ne consumăm mult. Există și situații de viață care apar pe neașteptate și provoacă simptome de stres: moartea cuiva drag sau un divorț, de exemplu.

Cât este de dăunător stresul?

Tot auzim că nu ne face bine, dar ce înseamnă asta, de fapt?!

E destul de greu de demonstrat cât de mult rău ne provoacă stresul în organism. E considerat unul dintre factorii majori de risc în bolile de inimă. Nivelul ridicat de stres contribuie la înrăutățirea sindromului intestinului iritabil, a psoriazisului, a migrenelor și a multor altor boli, însă stresul accelează astfel de agravări ale dezechilibrelor din organism în feluri care sunt încă de neînțeles pentru specialiști.

Știm că afectează inclusiv relațiile personale și performanța noastră la muncă, dar exact cum anume, știința nu are încă un răspuns definitiv.