Mihaela Buzea

Tratamentele medicale repetate ce nu reușesc să aline durerea sau disconfortul împreună cu lipsa identificării de către medici a unei probleme organice sunt semne clare că avem de-a face cu o boală funcțională digestivă. Există totuși strategii pentru vindecare…

Pentru cei care încă nu știu, eu sunt psiholog clinician și specialist în psihologia sănătății. Datorită experienței mele îndelungate în gastro-enterologie, m-am perfecționat pe problemele de somatizare și boli funcționale digestive.

Am crezut dintotdeauna în abordarea multidisciplinară pentru a rezolva problemele de sănătate. Un pacient este tratat complet de o anumită boală prin integrarea tuturor nevoilor sale, inclusiv a celor de natură fizică, a celor emoționale și a aspectelor ce țin de nutriție.

Bolile funcționale digestive sunt acele boli care deși au avut parte de tratamente medicale repetate durerea/ disconfortul pacientului persistă în continuare chiar în lipsa identificării de către medici a unei probleme organice.

Pus în fața unor astfel de cazuri, medicul specialist se simte adesea neputincios în fața suferinței deoarece îi sunt depășite competențele. Fiecare specialist de la noi evaluează problemele organice – adică pe cele de origine fizică – fără să integreze suferința emoțională a pacientului. Însă creierul uman, prin complexitatea lui, eliberează mediatori ca urmare a reacțiilor noastre emoționale și comportamentale, iar acest lucru complică deseori răspunsul la un tratament și evoluția bolii. Mai exact, pacienții cu boli funcționale sunt acei pacienți care experimentează stresul psihologic sub formă de simptome fizice și se prezintă la medic pentru ele.

Printre simptomele fizice ale bolilor digestive funcționale intră și:

  • Greața
  • Vărsăturile
  • Refluxul
  • Durerile abdominale
  • Balonarea
  • Tulburările de tranzit
  • Diareea
  • Constipația 

În urma consultațiilor și investigațiilor medicale necesare pentru a studia aceste simptome, se constată de cele mai multe ori că există o problemă medicală care poate să explice durerea, dar ea este mult mai ușoară față de intensitatea pe care o percepe pacientul. Deoarece intensitatea durerii percepute este foarte mare, bolnavul se gândește constant la simptomul respectiv, iar când află că nu are nici o modificare organică, el interpretează disproporționat fie că medicul este slab pregătit, fie că boala lui nu a fost descoperită încă. Ajunge, astfel, să apeleze continuu la noi și noi specialiști.

Indicația de a consulta un psiholog le pare multora jignitoare deoarece se simt neînțeleși. Consideră că durerea lor reală nu este luată în serios de către medici, pentru că nu își pot explica altfel situația prin care trec.

Cu toate că e destul de des întâlnită – cu o rată de prevalență între 16% – 29% din populație – tulburarea de somatizare rămâne o tulburare psihică care poate cauza încă multă confuzie la nivel de diagnostic. Boala poate debuta în copilărie, adolescență sau la vârsta adultă în urma unui șoc emoțional puternic.

Orice boală apare într-un cumul de factori, niciodată datorită unui singur factor. Așa apar și bolile funcționale digestive. Iată care sunt factorii ce pot contribui la apariția lor:

  • un stil de viață dezordonat alimentar
  • consumul de antibiotice
  • factori biologici
  • predispoziția genetică
  • dezechilibrul microbiotei intestinale
  • disfuncții la nivelul axei creier intestin
  • factori comportamentali de genul comportamentului maladaptativ
  • factori cognitivi
  • factori de mediu

Pentru că este o afectare funcțională și nu implică un grad de afectare organică, diagnosticul acestor boli produce o oarecare stigmatizare. Pacienții ajung să fie expediați mult mai repede decât și-ar dori din cauza faptului că medicii spun că sunt boli din categoria somaticului pe care le interpretează ca fiind – cum se spune în popor – „probleme cu capul”.

Intervențiile psihologice în bolile funcționale digestive

Psihoeducația reprezintă o componentă cheie în tratamentul bolilor funcționale digestive. Vă voi enumera aici majoritatea aspectelor care sunt acoperite prin psihoeducația pacientului:

  • Educarea în înțelegerea și acceptarea bolii
  • Informarea despre relația dintre creier și intestin
  • Învățarea despre rolul alimentației în declanșarea simptomelor
  • Schimbarea comportamentului alimentar
  • Identificare factorilor de stres și modul în care ei afectează funcționarea intestinului
  • Informarea despre rolul terapiei în evaluarea și tratarea anxietății și a depresiei
  • Deprinderea unui set de exerciții pentru relaxare care includ respirația activă, mindfulness, yoga etc

Așadar, prin psihoeducație învățăm despre cum ne influențează stresul întregul organism, despre cum este mai bine și mai sănătos să ne hrănim, să ne comportăm, să dormim, să fim disciplinați cu noi înșine pentru a ne câștiga și a ne menține sănătatea pentru un timp îndelungat.

Abilitățile de rezolvare a problemelor sunt, la rândul lor, o parte importantă din intervenția psihologică în cazul bolilor funcționale digestive. Tehnicile de rezolvare a problemelor cunoscute drept abilități de coping încurajează o abordare mai flexibilă a bolilor funcționale digestive.

Cei ce suferă de astfel de boli funcționale digestive tind să se bazeze mai mult pe capacitatea de a face față problemelor, indiferent de cum reușesc să gestioneze stresul. S-a constatat că utilizarea strategiilor axate pe emoții cum ar fi acceptarea bolii – îi încurajează să treacă de la o abordare orientată spre găsirea unei soluții la o auto-gestionare a emoțiilor pentru a putea face față afecțiunii cronice.

Abilitățile de restructurare cognitivă sunt adesea necesare pentru abordarea anxietății și a hipervigilenței legate de simptome. Prin psihoeducație pacienții reușesc să își conștientizeze legătura dintre tiparele de gândire distorsionate, stres și simptome digestive.

Psihologia sănătății analizează modul în care factorii biologici, sociali și psihologici influențează sănătatea și boala. Așadar, eu nu cred că toată lumea care are o boală are și probleme psihice! Dar experiența ne arată că fiecare boală vine la pachet cu anxietate sau depresie, chiar dacă prin simptome ușoare ce se strecoară aproape invizibile printre simptomele unei boli cronice. Tocmai de aceea vă încurajez să apelați la specialiști atunci când vă confruntați cu astfel de probleme de sănătate.