Mihaela Buzea

Cercetările ne arată că persoanele cu sindromul colonului iritabil și celiaci sunt adesea conectate. Așadar, cineva care trăiește cu una dintre aceste afecțiuni are șanse mari de a o avea și pe cealaltă deoarece multe dintre simptomele acestor două boli sunt similare.

Boala celiacă este o boală autoimună cu multe necunoscute. Se știe despre ea că sistemul imunitar este atacat atunci când o persoană cu boală celiacă se hrănește cu alimente care conțin gluten. Sistemul său imunitar reacționează la acestea prin deteriorarea mucoasei intestinului subțire. 

Poate nu știați, dar membrana mucoasei intestinului nostru este acoperită cu niște formațiuni foarte mici – milimetrice – care sunt numite vili intestinali. Aceștia au rolul de a permite absorbția substanțelor nutritive din alimente prin pereții intestinului pentru a ajunge în sânge.

În cazul bolii celiace aceste vilozităti sunt aplatizate. Ele practic nu mai există! În lipsa lor, mucoasa intestinului se inflamează, iar acest lucru face ca nutrienții să nu mai poată fi absorbiți corespunzător, indiferent de alimentele ingerate sau de cât de sănătos se hrănește persoana respectivă.

Desigur că lipsa nutrienților produce la rândul ei o serie de alte lipsuri în organism. 

Atenție! Boala celiacă nu este o alergie la gluten!

Ea este o afecțiune autoimună cauzată de gluten care provoacă o inflamație la nivelul intestinului subțire având, în timp, o serie de consecințe asupra întregului organism. Cei care au boala celiacă trebuie să elimine complet și pentru totdeauna glutenul din alimentație. Pe de altă parte, deși cauzele sindromului colonului iritat sunt încă parțial necunoscute, există dovezi că evitarea glutenului și urmarea unei diete sănătoase pot reduce riscul apariției acestei afecțiuni.

Simptomele bolii celiace se pot confunda foarte ușor cu cele ale simptomului de intestin iritabil (SII) deoarece sunt foarte asemănătoare: diaree sau constipație, balonare, greață, pierdere în greutate… Pe lângă acestea, boala celiacă poate provoca și dureri articulare, erupții cutanate, mâncărimi, dermatită, ulcerații bucale, dureri de cap, tulburări cognitive. 

Pentru boala celiacă diagosticul este confirmat doar printr-o biopsie prelevată din mucoasa intestinală.

La copiii care suferă de boală celiacă pot apărea întârzieri evolutive (probleme de creștere), tulburări de deficit de atenție, iritabilitate, dizabilități de învățare etc. 

Printre cele mai frecvente probleme ale celor ce au boală celiacă trebuie menționate:

  • Deficitul de vitamine și minerale
  • Riscul de a dezvolta boli autoimune
  • Riscul ridicat pentru unele boli de cancer: limfoame, cancer gastric /de piele

Cercetările recente arată că o persoană care suferă de boala celiacă este de 9 ori mai predispusă la a dezvolta sindrom de intestin iritabil.

Este foarte important să nu se confunde simptomele bolii celiace cu cele ale unei boli de sindrom de intestin iritabil! De cele mai multe ori boala celiacă este diagnosticată târziu pentru că diferența o poate face doar biopsia din mucoasa intestinului. 

Trebuie să vă mai spun aici că au existat studii independente care au încercat să investigheze asocierea dintre sindromul intestinului iritabil și boala celiacă. Analiza lor confirmă că există o asociere puternică între boala celiacă și SII, dar nu este clar  deocamdată dacă analizele pentru sindromul intestinului iritabil ar trebui să le includă automat și pe cele necesare pentru boala celiacă sau invers. Pentru mai multe detalii vă rog să accesați linkul de aici.

Este foarte important să știm că cele două boli pot fi legate deoarece eșecul diagnosticării corecte ale celor două afecțiuni poate determina prescrierea unui tratament greșit! 

Tocmai de aceea se recomandă ca atunci când medicii observă că simptomele unui pacient cu sindrom iritabil nu se ameliorează în urma tratamentului să ia totuși în considerare și testarea acestuia pentru depistarea bolii celiace.