De două săptămâni telefonul sună mai des ca oricând și toate mesajele sunt despre acest virus SARS-CoV-2. Îmi propun să răspund cu calm și empatie tuturor și încerc să gestionez fiecare situație în parte. Orice durere de gât, de cap, greață, durere de stomac, nas înfundat, oboseală sunt greu de suportat zilele acestea.
Toată lumea își pune aceleași întrebări: Oare sunt eu următorul pe listă? Oare voi face o formă gravă? Oare voi muri? etc.
Pacienții mei știu deja că ofer consultanță online. Așa că în ultimele zile am avut ocazia să vorbesc prin intermediul internetului cu tot felul de persoane care mă solicitau pentru a-i ajuta să își gestioneze panica, dar și cu câțiva pacienți care chiar au trecut prin spectrul de simptome Covid 19.
„Primele zile au debutat cu stări subfebrile 37.10 – 37,20 și durere de gât, dar nu foarte mare, laringită, oboseală marcantă. Nu aveam poftă de mâncare și starea mea începea să se contureze ca o răceală aparent obișnuită.
După ziua a 4-a începe tusea care la început este cu expectorații o zi sau două, apoi se instalează o tuse seacă și o apăsare în piept cam prin ziua a 7-a, când poziția orizontală este singura confortabilă. Tot cam pe atunci apare diareea, două scaune moi pe zi, dar trece în două zile. Râmâne un disconfort abdominal mai mult timp.
Punctul critic începe din ziua a 7-a când apar dificultatea de a respira și o tuse mai accentuată, o senzație de apăsare pe piept. În acest moment și panica a fost mai mare, alimentată desigur și de informațiile din presă că zilele 7 și 8 sunt cele mai critice.”
Modul în care a interpretat aceste simptome a fost puternic influențat de informațiile care circulă în mass media.
„…dar și panica a fost tot mai mare cu fiecare accentuare a simptomelor și cu fiecare lucru nou pe care îl simțeam. Locuiesc singură în Bruxelles, cel mai greu a fost că eram departe de familia mea. Am ținut legătura cu ei prin telefon, dar câteodată îmi era greu și să vorbesc cu ei pentru că oboseam și preferam să stau în pat să mă alimentez cât pot și să beau lichide fără să îmi doresc să fac altceva.”
Tratamentul pe care l-a urmat a conținut doar Paracetamol și sirop de tuse, supliment de vitamina D, Zinc și Seleniu, lichide multe și supă de pui cu legume. Au revenit episoade de diaree și disconfortul abdominal prin ziua a 14-a. Starea de slăbiciune a persistat, la fel și lipsa poftei de mâncare.
„În primele zile am slabit 3 Kg, am ținut legătura cu medicul de familie și el a considerat că nu este cazul să merg la pneumolog așa că am respectat indicațiile.”
Când am întrebat-o ce a fost cel mai greu mi-a spus că „psihic, pentru că nu știam cât de grav poate să fie, în cazul meu. Cea mai grea parte e că stai și te gândești Dacă o să fie mai rău? sau Cum o să fie în cazul meu? Apoi simți responsabilitate față de cei pe care poate i-am putut infecta…”
,,Problema a debutat cu febră, 38.20, apoi s-a instalat repede durerea de cap și durerile musculare. Din a doua zi a început și tusea, seacă, dar nu foarte deranjantă.
Aceste simptome au început să crească în intensitate în fiecare zi câte puțin, iar din ziua a 5-a sau a 6-a a fost cel mai greu. A apărut o durere puternică de gât care nu mă lăsa nici să înghit saliva, nu trecea deloc și era greu de suportat. A început să îmi curgă nasul foarte tare și să îmi lăcrimeze ochii, apoi să mi se irite. Eu m-am ales și cu o conjunctivită.
A apărut undeva prin ziua a 3-a disconfortul abdominal, crampe, senzația de gol în stomac, greață… și erau zile cu scaune mai multe și diareice, dar în alte zile scaunele erau normale. Pe lângă durerea de cap și durerile musculare care au durat tot timpul cât m-a chinuit această boală, nu am făcut temperatură mare, doar în primele zile am simțit febră, apoi nu mi-am mai măsurat temperatura, ca nu am simțit să fie așa de prezentă.
Tot din ziua a 5-a, odată cu durerea în gât, s-a complicat și tusea, respirația a devenit mai îngreunată, cu o apăsare pe piept. Acela a fost punctul critic când am luat legătura prin telefon cu un medic specialist care mi-a indicat să iau antibiotic și probiotic, iar după trei zile starea mea s-a îmbunătățit vizibil. Mi-am revenit complet după a 14-a zi de boală și sunt într-o stare bună în acest moment.”
A mai declarat că nu a mai avut o astfel de gripă, că acum a fost diferit de alte răceli pe care le-a mai avut, dar nu e ceva ce nu poate suporta un corp sănătos.
Și soția lui a avut simptome, dar la ea s-au manifestat ca o simplă răceală, fără nimic atipic. S-au izolat la domiciliu, au mâncat mai multe supe, au consumat cât mai multe lichide, ceaiuri și au luat vitamine și Paracetamol. Nu a fost nevoie de alte intervenții, nu s-au speriat și nu au descris situația ca fiind ceva peste care nu se poate trece.
Au luat legătura cu medicul de familie și cu un medic specialist doar prin telefon.
Mă bucur să vă pot împărtăși că starea persoanelor pe care le-am urmărit îndeaproape în aceste zile este bună.
Sigur că nimeni nu este imun la vremuri grele. E important să putem vedea oportunitățile și să luăm măsuri atunci când lucrurile par sumbre. Mai devreme sau mai târziu, viața ne mai aruncă și provocări, iar felul în care alegem să reacționăm la aceste situații spune multe despre noi.
Noi toți am devenit hipervigilenți la tot ce simțim dinspre corp și interpretăm mult mai amplificat totul. Recepționăm doar știri negative despre numărul de infectați care crește, urmărim constant câți oameni mor și parcă nu mai există soluții. Suntem îngrijorați, panicați și în același timp evaluăm resursele pe care le avem pentru a face față dacă ne îmbolnăvim ca fiind mult mai mici decât sunt în realitate.
Ce fac dacă încep să am simptome? Când ar trebui să mă îngrijorez? Cum ar fi potrivit să procedez dacă mă îmbolnăvesc?
Dacă vă simțiți corpul ca atunci când ar începe o răceală, primul lucru pe care îl faceți e să vă măsurați temperatura. Apoi rămâneți calm și observați simptomele.
Dacă temperatura crește și starea de sănătate se alterează, iată cum puteți proceda:
Organizația Mondială a Sănătății împreună cu oameni de știință chinezi au efectuat un studiu cu peste 60.000 de cazuri din China pentru a observa care sunt simptomele. Rezultatele au dezvălui că ele pot fi ordonate astfel: febră (87.9 %), tuse (67.7%), oboseală (38.1 %), expectorație (33.4%), dar pot apărea și dureri musculare, vărsături, diaree, frisoane, dureri de gât, dureri de cap, amețeală, insuficiență respiratorie.
Peste 80% dintre cazuri au fost forme ușoare, tratate acasă, cu simptome suportabile, asemănătoare cu o gripă. Doar 13,7 % au fost cazuri care au avut nevoie de îngrijiri speciale cu internare în spital și care au avut nevoie de aparate de respirație pentru a trece cu bine peste această boală. Un procent mic de 2% sunt decese, dar acestea intervin la persoanele care au boli asociate grave: cardiovasculare, diabet, boli de cancer.
Eu aș vrea să înțelegeți din această perioadă că fiecare dintre noi poate fi mult mai puternic decât crede. Sigur că nu suntem toți la fel, unii oameni sunt mai puternici din punct de vedere fizic, alții sunt puternici din punct de vedere mental. Dar chiar și când nu ne recunoaștem ca fiind unul dintre acei oameni norocoși, cu siguranță putem învăța să devenim mai puternici mental.