Vă spun de la început un secret: somnul și odihna nu sunt același lucru! Multă lume le confundă.
Noi doar credem că ne-am odihnit pentru că ni se pare că am dormit suficient, dar, în realitate, deseori ducem lipsă de celelalte tipuri de odihnă de care avem atât de mare nevoie. Într-o lume în care accentul se pune tot mai mult pe succes și productivitate, noi suntem tot mai obosiți cronic și suferim de burnout. Avem un deficit constant de odihnă pentru că nu cunoaștem și nu înțelegem cu adevărat ce înseamnă odihna.
Știați că există șapte categorii majore de odihnă?
Odihna fizică este doar primul tip de odihnă de care avem nevoie. Chiar și în plan fizic, putem vorbi atât de odihnă pasivă cât și de odihnă activă. Cea pasivă include dormitul și nappingul, în timp ce odihna fizică activă ne vine din activitățile de întremare, cum ar fi yoga, stretching sau masajul care ne ajută la îmbunătățirea circulației și a flexibilității.
Al doilea tip de odihnă este odihna mentală. Avem cu toții câte un coleg care își începe ziua cu o ceașcă imensă de cafea și care e deseori irascibil, uituc și se concentrează greu. Cu siguranță el adoarme greu seara și se chinuie să-și calmeze creierul ca să nu mai recapituleze conversațiile sau gândurile de peste zi. În ciuda faptului că doarme 7-8 ore, se trezește obosit pentru că are un deficit de odihnă mentală.
Vestea bună este că nu trebuie să renunțăm la job sau să plecăm în vacanță pentru a rezolva acest aspect. Nu e nevoie de gesturi drastice, dar e nevoie să schimbăm un pic felul în care facem lucrurile. De exemplu, să ne programăm pauze scurte la fiecare două ore pe parcursul zilei de muncă. Pauzele ne vor aminti să încetinim. Mai putem păstra câte un carnețel lângă pat pentru a ne nota orice gânduri care nu ne lasă să dormim. Când le știm acolo în carnețel ne putem ocupa de ele a doua zi.
Al treilea tip de odihnă de care avem nevoie este odihna senzorială. Luminile strălucitoare, ecranele de care ne înconjurăm tot mai mult, zgomotul de fundal și zecile de conversații zilnice pe care le avem (cu colegii față în față sau pe zoom, cu familia, cu prietenii, cu toate persoanele cu care interacționăm într-o singură zi), toate acestea ne supra-saturează simțurile. Putem echilibra și contracara avalanșa de suprastimulări prin simpla închidere a ochilor pentru un minut în mijlocul zilei, de exemplu, dar mai ales e important să ne deconectăm intenționat de la ecrane și telefon la sfârșitul zilei. Doar astfel de momente intenționate de privare senzorială pot anula daunele provocate constant supra-stimulare.
Uneori avem nevoie și de odihnă creativă. Acest tip de odihnă este foarte important pentru cei care trebuie să rezolve probleme sau să găsească permanent idei noi. Odihna creativă are loc atunci când suntem expuși la situații sau locuri noi, surprinzătoare, magnifice chiar. Vă mai amintiți prima dată când ați văzut marea sau o cascadă? Permițând simțurilor să se bucure de frumusețea naturii, chiar dacă e doar un parc lângă casă sau o grădină pe aproape, avem parte de odihnă creativă.
Pe lângă contemplarea naturii, odihna creativă ne poate veni și din bucuria pe care ne-o dă arta. De aceea, spațiul nostru de lucru ar trebui transformat într-un loc de inspirație prin decorarea cu imagini sugestive: locuri pe care le iubim sau opere de artă care ne produc plăcere. Când stăm 40 de ore pe săptămână cu ochii pe pereți goi sau suntem înconjurați de dezordine, nu avem cum să simțim pasiune față de ceea ce facem, iar ideile inovatoare nu au loc să apară.
Dincolo de asta, cred că ați observat că există un tip de persoana drăguță, „de treabă”, de care depinde toată lumea. Este genul de om pe care îl caută toți când au nevoie de ajutor sau de câte o favoare. Omul de treabă nu zice niciodată nu, chiar dacă nu vrea sau nu poate să ajute. Dar în intimitate, astfel de oameni ajung să se simtă adesea singuri, neapreciați și chiar exploatați. Ei au nevoie de odihnă emoțională.
Odihna emoțională înseamnă să avem timp și spațiu pentru a ne exprima liber sentimentele și a renunța la nevoia de a face tuturor pe plac. Odihna emoțională mai necesită și curajul de a fi autentic.O persoană odihnită emoțional poate răspunde la întrebarea „Cum ești astăzi?” cu un sincer „Nu sunt bine” și să împărtășească apoi niște lucruri care adesea rămân nespuse.
Când simțim nevoia de odihnă emoțională, probabil avem nevoie și de odihnă socială. Deseori nu reușim să facem diferența între tipul de relații care ne umplu de energie față de acele relații care ne epuizează. Pentru mai multă odihnă socială, este important să ne înconjurăm de oameni pozitivi care ne susțin.
Am lăsat la urmă odihna spirituală, care înseamnă capacitatea de a ne conecta dincolo de fizic și psihic și de a ne simți conectați, iubiți, acceptați și având un scop pe lume. Pentru a putea obține acest fel de odihnă e necesar să ne oferim timpul unui obiectiv mai mare decât interesul nostru personal. Meditația sau implicarea în binele comunității practicate zilnic ne pot ajuta mult la odihna spirituală.
Ce aș vrea eu să rețineți după toate aceste informații este că nu ne putem baza doar pe somn pentru a ne restabili organismul până în punctul în care să ne simțim profund odihniți. E timpul să începem să ne concentrăm pe obținerea tipului de odihnă de care avem nevoie, atunci când avem nevoie.