Mihaela Buzea

Există căteva strategii ușor de aplicat pe termen scurt pentru a ne gestiona stresul. Ele nici nu ne încarcă mult agenda, nici nu ne golesc portofelul. E nevoie doar de deschidere în a adopta câteva obiceiuri sănătoase.

Când suntem înaintea unui interviu sau ne simțim copleșiți de comportamentul copilului nostru sau avem probleme în familie sau la serviciu, e important să ne putem conștientiza și reduce starea de stres.

În acest articol mi-am propus să nu mai dau lecții de anatomie:) În schimb vă ofer o listă cu strategii ușor de aplicat pe termen scurt pentru a ne gestiona stresul.

Exemplele de activități de mai jos pot fi făcute oriunde, ne ia puțin timp, acționează imediat asupra stării noastre mintale și, cel mai important, sunt gratuite. Pe unele sigur le știți, doar că nu le puneți în aplicare la nevoie… Hai să ne propunem împreună să adoptăm tot mai multe obiceiuri sănătoase, printre care și aceste câteva activități care ne vor scăpa de felul în care ne resimțim în urma unui stres acut sau prelungit.

Mișcarea: S-a dovedit că mișcarea face bine creierului nostru și reprezintă cea mai bună tehnică de combatere a stresului.  Beneficiile sunt cu atât mai mari când devine un obicei. Exercițiile fizice îmbunătățesc calitatea somnului și ne cresc încrederea în forțele proprii. Nu e nevoie să facem performanță! Plimbările, alergările ușoare, yoga sau pilates sunt de ajuns.

Aromoterapia: Cu ajutorul uleiurilor esențiale sau folosind lumânări parfumate ne putem scădea nivelul de stres și ne putem îmbunătăți starea de spirit. Printre mirosurile care s-au dovedit a fi eficiente în relaxare: lavanda, trandafirul, bergamota, mușețelul, lemnul de santal, portocalul etc.

Reducerea aportului de cafeină: Atât din cafea, cât și din ceai, ciocolată sau băuturile energizante! Dozele mari ne cresc nivelul de anxietate. Două porții mici pe zi sunt suficiente.

Muzica: fie că e formația noastră preferată sau o muzică relaxantă cu instrumente armonioase îmbinate cu sunete din natură.

Terapia prin scris: Există două abordări: când punem pe hârtie lucrurile care ne stresează, ne eliberăm de ele și ne facem ordine în gânduri… Sau putem scrie zilnic motivele pentru care suntem recunoscători, caz în care ne focusăm pe lucruri pozitive și ne scade nivelul de anxietate.

Timp petrecut alături de cei dragi: Susținerea celor dragi ne dă un simț al apartenenței, ne crește încrederea de sine și ne ajută să reprioritizăm ceea ce e important pentru noi.

Râsul: Nu doar că ne face să ne simțim automat foarte bine, dar e și musculo-relaxant. Pe termen lung, el îmbunătățește sistemul imunitar și starea de bine.

Îmbrățișările: Contactul fizic ajută la scăderea tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, eliberează oxitocină și cortizol inferior.

Evitarea procrastinării: Când ne organizăm bine timpul și suntem eficienți în a face tot ce ne propunem – în ordinea priorităților – simțim satisfacții imediate și ne crește încrederea de sine.

Un animal de companie: Se pare că atunci când interacționăm cu un animăluț, ne crește imediat nivelul de oxitocină, care ne dă o stare de bine în organism. Mai mult, responsabilitatea față de el ne dă un sens, compania unui animal ne face bine și ne menține activi fizic.

Respirația conștientă: Există câteva tehnici ușoare de respirație precum cea abdominală sau respirația prelungă – inspirăm adânc și expirăm încet – deoarece stresul ne activează sistemul nervos simpatic (cresc bătăile inimii, descrește circulația sangvină), iar exercițiile de respirație, în schimb, activează sistemul nervos parasimpatic care controlează relaxarea.

Somnul: Toate studiile arată că putem fi mai activi, ne reducem stresul și ne îmbunătățim funcționarea cognitivă cu un simplu pui de somn. La mijlocul zilei un somn de 15-20 de minute ne face mai răbdători, mai puțin stresați, ne îmbunătățește timpii de reacție, ne crește capacitățile cognitive și devenim mai eficienți.